Steak met madeirasaus en knolselderpuree

Steak met madeirasaus en knolselderpuree

 

Steak met madeirasaus en knolselderpuree

Steak met madeirasaus en knolselderpuree

Deze steak met madeirasaus en knolselderpuree is een waar feestmaal op je bord. Mals gebakken rundsvlees ontmoet een diepe, verslavend lekkere saus van madeira, sjalotten en boter, terwijl de romige knolselderpuree een zachte, aardse ondertoon toevoegt. Het resultaat? Een verfijnd gerecht dat comfort en luxe moeiteloos verenigt – perfect voor een bijzondere avond of wanneer je jezelf wilt verwennen met pure smaak.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 45 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 rvs pan of gietijzer
  • 1 kookpot
  • 1 passe vite of puree stamper

Ingrediënten
  

Voor de saus

  • 250 gram champignons
  • 150 gram gezouten spek
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen look
  • 3 eetlepels verse salie
  • 25 cl madeira
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 0,5 blokje vleesbouillon
  • 25 cl room (40%)
  • 1 klontje boter
  • 2 eetlepels arachideolie (hoog rookpunt)
  • 1 snuifje peper

Vlees

  • 1 kg Simmental côte à l'os 
  • fijn zout

Puree

  • 0,5 knolselder
  • 800 gram bloemige aardappelen
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1 snuifje aromat
  • 1 snuifje peper

Instructies
 

Voor de saus

  • Bak het spek op een laag vuur aan.
  • Voeg de sjalotten toe en fruit enkele minuten.
  • Voeg de champignons en look toe en bak tot het vocht volledig ingekookt is.
  • Blus met de madeira en balsamicoazijn.
  • Voeg het halve bouillonblokje en de kruiden toe en laat wat inkoken.
  • Voeg de room toe en laat heel even inkoken.

Voor het vlees

  • Kruid het vlees met fijn zout, leg het op een rooster in de koelkast en laat het vervolgens minstens één uur rusten.
  • Laat de pan heet worden en voeg wat arachideolie toe.
  • Bak het vlees tot een kerntemperatuur van 42 °C en laat het daarna rusten op een rooster, zodat de interne temperatuur kan stijgen naar 52 °C. Voor een mooie korst en een gelijkmatige kleur van binnen is het belangrijk het vlees elke 30 seconden te draaien.

Voor de puree

  • Snij de halve knolselder in blokjes en bak deze kort aan in wat boter. Voeg vervolgens een beetje water toe en laat verder sudderen totdat hij volledig gaar is.
  • Snij de aardappelen in grove stukken en kook ze gaar in gezouten water.
  • Stamp de gekookte knolselder en aardappelen tot een fijne puree en breng op smaak met peper, Aromat en een klontje boter.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hallo 👋
Leuk dat je de websit
e van Chef & Knife Belgium bezoekt.

Schrijf je in om regelmatig geweldige promoties te ontvangen en per direct bij je inschrijving 5% korting op je eerste aankoop in de webshop.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.