- Deze messen zijn gemaakt van uitzonderlijk gehard staal. EĆ©n gouden regel: als je er zelf niet in zou bijten met je tanden, snij het dan ook niet met dit mes. Hard voedsel kan het mes ernstig beschadigen. Snij dus geen pitten, botten, schelpen, harde kazen, bevroren voedsel,… met dit koksmes.
- Je snijplank kan de grootste boosdoener zijn voor het bot maken van je koksmes. Gebruik daarom bij voorkeur een kopshouten snijplank die het meest geschikt is voor je mes. Kunststof kan ook, maar zeker geen glas of graniet. Snijden doe je het best met voor- en achterwaartse en geen zijwaartse bewegingen. Door met de snijrand zijdelings te schrapen, wordt de snede snel bot of zelfs beschadigd.
- Tip: als je voedsel op je snijplank bij elkaar wenst te schrapen of verplaatsen, gebruik dan een schraper of de rugzijde van je mes. Draai of wrik niet met de snijrand van je koksmes. Als je goed luistert dan merk je het vanzelf: als je de rand van je koksmes een krakend geluid hoort maken op de snijplank, verander dan wat je doet.
Kikuichi Kurouchi chefmes Kiritsuke 240mm
€412,0 incl. btw
Aantal lagen | 3 |
Kernstaal | White #2 Koolstofstaal |
Lagen | Oxidecoating |
HRC | 62 |
Bevel | Dubbelzijdig |
Bevel hoek ratio | 50:50 |
In Stock
- Gebruik
- Onderhoud
- Merk
- Extra informatie
- Materiaal
- Beoordelingen (0)
- Het ontwerp
- Het ontwerp
- Staal
- Staal
- Was je messen steeds met de hand af. Gebruik hiervoor een normaal afwasmiddel en spoel vervolgens met warm water. Droog je keukenmes onmiddellijk met een handdoek. Vaatwassers zijn erg slecht voor koksmessen!
- Houten heften (handvatten) van koksmessen gaan na verloop van tijd uitdrogen door de blootstelling aan water. Behandel ze eenvoudig met wat voedselveilige minerale olie of bijenwas.
- Als je oranje roest ziet, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Je kan dit het best met de ruwe zijde van een spons. Als het daarmee niet lukt, probeer dan met specialeĀ roestgum.
- EenĀ keramisch aanzetstaalĀ is de beste keuze vanwege zijn veelzijdigheid, geschikt voor zowel zachte als harde staalsoorten. Het herstelt niet alleen de snede naar zijn oorspronkelijke staat, maar slijpt ook minutieus zonder schade toe te brengen aan het mes. Dit zorgt voor behoud van scherpte en verlengt de levensduur van je messen. Bovendien is keramiek duurzaam en bestand tegen roest, waardoor het een betrouwbare optie is voor langdurig gebruik
Wanneer je de eigenaar bent van een Kikuichi, dan heb je een stukje Japanse geschiedenis in huis. Het merk Kikuichi heeft een lange en indrukwekkende historiek. Hoewel ze al meer dan honderd jaar superieure messen produceren, ligt de oorsprong van het bedrijf nog verder terug in de tijd. In het jaar 1267 gaf keizer Gotoba de familievoorvader van Kikuichi, Shiro Kanenaga, de toestemming om één van zijn zwaardsmids te worden. Gedurende de volgende honderden jaren vervaardigde de familie samurai zwaarden die het chrysanthemumsymbool van de keizer kiku-no-mon dragen als een teken van superieure kwaliteit en excellentie. Op de dag van vandaag worden de originele zwaarden van Shiro Kanenaga beschouwd als nationale schatten in Japan en worden ze tentoongesteld in het Seikado Museum in Tokio.
Toen de Meiji-revolutie in 1868 een einde maakte aan het samurai tijdperk, vond het bedrijf zichzelf opnieuw uit als maker van messen en scharen. De erfenis van Shiro Kanenaga zit vertegenwoordigd in de volledige naam van het bedrijf: āKikuichi-Monjyu-Shiro-
Kikuichi maakt hoogwaardige handgemaakte producten die in tegenstelling tot gewone roestvrijstalen messen en scharen hun scherpte gemakkelijk behouden. Aan één mes werken minstens vier meester ambachtslieden elk met hun eigen specialiteit, waaronder het smeden en scherpen van het lemmet.
Functie | Vlees en vis |
---|---|
Materiaal | white carbon #2 kernstaal |
Staal | Shirogami No.2 heeft minimale onzuiverheden en een zeer fijne interne structuur, dus het is ideaal voor fijn snijgereedschap zoals Japanse traditionele messen. Ondanks dat het een 'eenvoudig' koolstofstaal is, heeft Shirogami No.2 een zeer goed scherpte behoud en is het ook heel gemakkelijk opnieuw te slijpen. Shirogami of white paper steel, komt het dichtst bij het traditionele tamahagane-staal. Het staal is zeer zuiver en bevat zeer weinig onzuiverheden zoals fosfor en zwavel in de samenstelling van het staal. Het staal roest gemakkelijk, maar de scherpheid die het vasthoudt wordt als een van de beste beschouwd. |
white carbon #2 kernstaal
notenhout en waterbuffel handvat
hardheid hrc62
japanse oorsprong
niet vaatwasmachinebestendig
Wees de eerste om “Kikuichi Kurouchi chefmes Kiritsuke 240mm” te beoordelen Reactie annuleren
Je moet ingelogd zijn om een beoordeling te plaatsen.
De namen Gyuto en Chefmes worden vaak door elkaar gebruikt. In feite betekenen ze hetzelfde: Gyuto is de Japanse term en Chefmes is de Europese term.
Dit multifunctionele keukenmes is perfect voor allerlei snijtaken, zoals vlees, vis, groenten en fruit. Dankzij de spitse punt van het Gyuto-/chefmes kun je ook heel precies snijden.
Met dit mes kan je de drie verschillende snijtechnieken toepassen: Duits, Frans en Japans.
⢠Duitse stijl: hierbij maken we een rolbeweging naar voor waarbij de punt van het mes steeds contact heeft met de snijplank.
⢠Franse stijl: hierbij maken we een trekbeweging naar achter waarbij eerst de hiel omhoog getild wordt en vervolgens naar beneden komt.
⢠Japanse stijl: deze stijl wordt de push-cut genoemd waarbij we een op- en neerbeweging maken en vooruit duwen.
De dubbelzijdige kiritsuke:
Het dubbelzijdige Kiritsuke mes, een absolute winnaar als het gaat om het snijden van uien, onderscheidt zich als een perfect instrument voor het versnijden van grotere groenten zoals wortels, komkommer en courgette, dankzij de toepassing van de push cut-techniek. Hoewel het mes minder geschikt is voor het snijden van veel kruiden vanwege het risico dat de punt snel in de snijplank blijft haken, schittert het in het nauwkeurig versnijden van vlees en vis. Voeg daarbij het unieke design dat niet in ieder huishouden te vinden is, en je hebt een mes dat niet alleen functioneel indruk maakt, maar ook visueel aantrekkelijk is.
Herkomst van het enkelzijdige kiritsuke mes:
De enkelzijdige kiritsuke is een veelzijdig Japans koksmes dat in veel Japanse restaurants alleen door de chef-kok mag gebruikt worden. Daarom wordt de enkelzijdige Kiritsuke vaak beschouwd als een symbool van expertise, status of anciƫnniteit.
Qua uiterlijk lijkt dit enkelzijdig Japans keukenmes op een bredere versie van de Yanagi met dezelfde clippoint dat erg handig is voor nauwkeurig snijden. Het hielgedeelte van het Kiritsuke-koksmes is vrijwel vlak en kan worden gebruikt als een Usuba die wel veel korter is. De grotere maten 270 mm-330 mm zijn perfect in staat om de lange treksneden uit te voeren die gewoonlijk met de Yanagi worden gedaan.
Shirogami-staal, staat bekend als het zuiverste koolstofstaal dat er is. Met een samenstelling die bijna volledig uit ijzer en koolstof bestaat, levert dit staal een ongeƫvenaarde scherpte. Shirogami #1 bevat net iets meer koolstof dan het bekendere Shirogami #2, waardoor het nog harder kan worden gehard.
Dit type staal is bijzonder geliefd onder vakmensen vanwege de eenvoud waarmee het te slijpen is en de prachtige spiegelglans die je ermee kunt bereiken. Bovendien kan Shirogami tot extreme hardheid worden gesmeed, wat resulteert in een indrukwekkend scherptebehoud. Geen wonder dat mes- en zwaardmakers wereldwijd hun voorkeur geven aan dit staal.
Shirogami No.2 heeft minimale onzuiverheden en een zeer fijne interne structuur, dus het is ideaal voor fijn snijgereedschap zoals Japanse traditionele messen. Ondanks dat het een ‘eenvoudig’ koolstofstaal is, heeft Shirogami No.2 een zeer goed scherpte behoud en is het ook heel gemakkelijk opnieuw te slijpen.
Shirogami of white paper steel, komt het dichtst bij het traditionele tamahagane-staal. Het staal is zeer zuiver en bevat zeer weinig onzuiverheden zoals fosfor en zwavel in de samenstelling van het staal. Het staal roest gemakkelijk, maar de scherpheid die het vasthoudt wordt als een van de beste beschouwd.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.