Ons assortiment aan Japanse en Europese koksmessen is opgebouwd uit kwaliteitsvolle merken met aandacht voor gebruiksgemak en service. Elk merk of type koksmes en keukenmes werd uitgekozen met een specifieke functie. Hier lichten we 5 type messen uit die je als professionele of hobbykok zeker in de keuken moet hebben.
Gyuto
De Gyuto, koezwaard in het Japans, is de Japanse versie van het klassieke westerse chefmes.
Dit mes is een echt multifunctioneel keukenmes waarmee je een breed scala aan taken kan uitvoeren zoals het snijden van vlees, vis, groenten en fruit. Het spitse mespunt van de Gyuto is goed om heel precies te snijden.Ā
Met dit chefmes uit ons assortimentĀ kan je de drie verschillende snijtechnieken toepassen: Duits, Frans en Japans.
ā¢ Duitse stijl: een rolbeweging naar voor waarbij de punt van het mes steeds contact heeft met de snijplank.
ā¢ Franse stijl: een trekbeweging naar achter waarbij eerst de hiel omhoog getild wordt en vervolgens naar beneden komt.
ā¢ Japanse stijl: deze stijl wordt de push-cut genoemd waarbij we een op- en neerbeweging maken en vooruit duwen.
Het lemmet van de Japanse Gyuto is doorgaans dunner en lichter dan dat van een westers chefmes.
Officemes
Een officemes is klein keukenmes met een spits, smal lemmet en een rechte snede. Na het chefmes is dit het belangrijkste mes in de keuken.
Het mesje heeft een lemmet van 75 mm tot 120 mm. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het snijden of schillen van groenten en fruit of ander klein snijwerk.
Het mesje wordt vooral in de professionele keuken gebruikt. Het vervangt het aardappelschilmes ofĀ molenmesĀ uit de huishoudkeuken.
Deba
De Japanse Deba, ook wel de Hon-deba (letterlijk āechte debaā) genoemd, laat zich vertalen als ākorte dikke tandā.
Dit Japanse koksmes wordt traditioneel gebruikt om hele vissen schoon te maken en te fileren. Maar het wordt ook vaak gebruikt voor het versnijden van gevogelte en ander vlees.
Het Deba-koksmes wordt ook aangewend om viskoppen doormidden te snijden. Mits de juiste techniek kunnen ze veilig worden gebruikt om poten en klauwen van krabben te verwijderen en open te splijten.
Dit Japanse keukenmes wordt wel niet aanbevolen voor het hakken door grote botten. Zoals bij alle koksmessen is het oppassen dat de mesrand niet wordt blootgesteld aan zijwaartse krachten. Dit kan namelijk leiden tot afbrokkelen of barsten van het mes.
Het taps-toelopende lemmet en de stevige handgreep van dit Japans keukenmes creĆ«ren een evenwichtspunt dat gecentreerd is bij de hiel van het lemmet. Hierdoor voelt het koksmes veel wendbaarder aan dan je zou verwachten. De combinatie van een goede algehele balans en dunne lemmetputn resulteert ook in een koksmes dat verrassend goed is voor delicaat werk. Delicaat werk iis mogelijk gezien de punt een scherpere hoek is dan de hiel. Vandaar dat hiel gebruikt wordt voor het doorsnijden van graten.Ā Ā
Sujihiki
De Sujihiki is het dubbelzijdig geslepen alternatief voor een Yanagiba.
Dankzij het lange lemmet snij je met dit Japans koksmes moeiteloos flinterdunne, rechte plakjes vlees en vis.
De naaldachtige vorm van de Sujihiki maakt het perfect om onder andere ongewenst vet of bindweefsel van grotere stukken vlees zoals ribeye of varkenslende te verwijderen.
Ook voor het fileren van vis gebruik je dit mes gemakkelijk. Hou er rekening mee dat dit mes niet zo dol is op botten!
Broodmes
Of je nu regelmatig je broden koopt bij een ambachtelijke bakker, een aspirant-zuurdesembroodbakker bent, of al jaren aan het bakken bent en een uitgebreide verzameling bakvormen hebt, een broodmes is een noodzaak.
Het moet net als alle andere messen in je keuken gemakkelijk te gebruiken zijn. Snijden van zuurdesembrood of volkorenbrood kan de hand snel vermoeien.
Een broodmes kan meerdere toepassingen hebben. Zoals bijvoorbeeld het gemakkelijk snijden in gelijke plakjes van je eigen gekweekte tomaten, die meestal een dikke schil hebben, zonder ze aan flarden te snijden.
Een goed broodmes moet lang genoeg zijn om het brood in de breedte te kunnen snijden zonder dat de punt vast komt te zitten aan de binnenkant van het brood.
Als je voornamelijk gewone sandwichbroden of stokbroden snijdt, is een mes van 8-inch (203 mm) waarschijnlijk alles wat je nodig hebt.Ā Als je grotere ambachtelijke broden koopt of zelf je broden in een broodmachine bakt, dan heb je een broodmes nodig van 10-inch (254 mm) of meer.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.
Chef & Knife BelgiumĀ
Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol en professioneel materiaal met advies en service. Op afspraak kan je altijd terecht in de winkel te Brakel met al je vragen en om messen te testen.
Chef & Knife Belgium is gespecialiseerd in Japanse keukenmessen zoals Kikuichi: handgemaakte messen met een eeuwenoude geschiedenis. Daarnaast ook een assortiment kookgerei en kooktoestellen voor de fervente hobbykok.
In onze eigen slijperij slijpen we met passie voor het vak en met de grootste precisie alle keukenmessen, scharen en ander huishoudelijk snijgereedschap.
Volg ons via Facebook of Instagram voor de nieuwste aanbiedingen.