Kikuichi

Kikuichi Kurouchi set4

Meer over het merk Kikuichi

1. De geschiedenis van Kikuichi

Wanneer je de eigenaar bent van een Kikuichi, dan heb je een stukje Japanse geschiedenis in huis. Het merk Kikuichi heeft een lange en indrukwekkende historiek. Hoewel ze al meer dan honderd jaar superieure messen produceren, ligt de oorsprong van het bedrijf nog verder terug in de tijd. In het jaar 1267 gaf keizer Gotoba de familievoorvader van Kikuichi, Shiro Kanenaga, de toestemming om één van zijn zwaardsmids te worden. Gedurende de volgende honderden jaren vervaardigde de familie samurai zwaarden die het chrysanthemumsymbool van de keizer kiku-no-mon dragen als een teken van superieure kwaliteit en excellentie. Op de dag van vandaag worden de originele zwaarden van Shiro Kanenaga beschouwd als nationale schatten in Japan en worden ze tentoongesteld in het Seikado Museum in Tokio.

Toen de Meiji-revolutie in 1868 een einde maakte aan het samurai tijdperk, vond het bedrijf zichzelf opnieuw uit als maker van messen en scharen. De erfenis van Shiro Kanenaga zit vertegenwoordigd in de volledige naam van het bedrijf: “Kikuichi-Monjyu-Shiro-Kanenaga”. Kikuichi betekent eerste chrysant en Monju de Boeddha die Shiro Kanenaga aanbad in zijn geboorteplaats Nara.

Kikuichi maakt hoogwaardige handgemaakte producten die in tegenstelling tot gewone roestvrijstalen messen en scharen hun scherpte gemakkelijk behouden. Aan één mes werken minstens vier meester ambachtslieden elk met hun eigen specialiteit, waaronder het smeden en scherpen van het lemmet.

 

2. Nickel Warikomi Damascus serie

 

Onze Nickel Warikomi Damascus serie (NWD) zijn misschien wel de meest lichte en wendbare messen die je ooit hebt vastgehouden. Dit dunne en wendbare 45-laags Damascus-lemmet heeft een AUS10-kern, een van de beste moderne Japanse staalsoorten die er zijn. Gecombineerd met een rosewood handvat en ebbenhouten ferrule is deze serie mooi en functioneel, en voorbestemd om het pronkstuk van elke keuken te zijn. Handgegraveerd met het Kikuichi chrysanthemum logo.

3. De Kurouchi serie

Kikuichi kurouchi series

 

De Kurouchi carbon clad serie is een zwaar, ijzersterk mes dat stevig in de hand ligt terwijl het walnotenhouten handvat comfortabel en warm aanvoelt. De white #2 koolstofkern en de zwarte zachte ijzeren bekleding zorgen voor een uniek uiterlijk. De buitenlaag van ijzer vormt een oxidecoating die helpt om roest te voorkomen. Deze messen zijn werkpaarden en gaan heel lang mee bij correct gebruik.

4. Elite Warkikomi Gold

Kikuichi WG series

De WG-serie met zijn westerse stijl is een echt werkpaard die tegen een stootje kan. Licht en comfortabel, eenmaal je hem oppakt, wil je hem niet meer neerleggen.

5. Warikomi Gold Damascus Tsuchime

WGAD series

 

Vergelijkbaar in gewicht met veel Duitse messen, is de WGAD-serie populair bij mensen die een westers handvat en een Japans mes willen. De VG10-kern is één van de beste moderne roestvaste staalsoorten vanwege de fijne korrelstructuur en de grote duurzaamheid. De met de hand gehamerde tsuchime-afwerking helpt voedsel van het mes los te maken.

Geschreven door Alissa Perreman en Brecht Loterman 

www.chefandknife.be / info@chefandknife.be

Geef een antwoord

nl_NLNederlands