De Hotmix pro gastro thermoblender

HotmixPro smoke

De HOTMIX PRO

 

Is er een markt voor de Hotmix PRO in huishoudens waar men het koken serieus neemt? Ja, ik kijk naar de Thermomix-menigte…

 

De Hotmix PRO heeft een solide “commerciële” uitstraling, vooral met de volledig bedekte aan/uit-knoppen.

Het zijn allemaal eersteklas machines en hebben een premium prijskaartje, maar je kunt beginnen met het Easy-model dat qua prijs in het Thermomix-gebied valt, en opschalen naar machines met grotere kommen en zelfs met de capaciteit om af te koelen tot -24°C! (Geweldig om zelf ijs te maken, dus het is de moeite waard om het hele assortiment te bekijken.)

Het is een krachtige en veelzijdige machine: een motor van 1500 W kan de boel opvoeren via 26 standen tot 12.000 tpm. Bij superhoge snelheden is hij ook nog eens zeer uitgebalanceerd en dreigt hij niet over je aanrecht te dansen. Je stelt de temperatuur trapsgewijs in tot wel 190°C. Deze hoge maar precieze temperaturen zijn ideaal voor karamelisatie en zoetwaren en de lage zachte precisie is ideaal voor het tempereren van chocolade of die faalveilige hollandaise. Met de precieze instellingen is het zelfs mogelijk om ‘sous vide’ te doen.

Er zijn een paar goede dingen die opvallen aan de opstelling van de kom. Ten eerste is het een kom van 2,6 liter (2 liter bruikbaar) in een behuizing, zodat de buitenkant nooit warm aanvoelt. Het deksel heeft waarschijnlijk het beste beveiligingsmechanisme dat er is en het verwijderen van de messen om schoon te maken is een makkie. Misschien vind je het ook handig dat je de handgreep zowel links als rechts van de kombehuizing kunt hebben. Het minpuntje is dat de vorm van de kom aan de onderkant vrij smal is, waardoor sauteren niet ideaal is in vergelijking met de Thermomix- of ThermoChef-machines.

Een ding dat ik in eerste instantie miste op de Hotmix, was de mogelijkheid om ingrediënten op de machine zelf te wegen. Zowel de Thermomix als de ThermoChef hebben dat en het kan een goede eigenschap zijn om te hebben. De meeste commerciële koks lijken de ingrediënten liever apart af te wegen en dat is niet erg. Hetzelfde geldt voor het niet kunnen omkeren van de messen. Het zou gemakkelijk zijn om zo’n functie in het productieproces te implementeren, maar over het algemeen kan een souschef zonder. (Update: net vernomen dat je de messen helemaal kunt stoppen door de snelheid op 0 te zetten)

Waarschijnlijk een van de handigste aspecten van het gebruik van de Hotmix PRO is dat je de ingebouwde recepten kunt gebruiken die op een SD-kaart zijn opgeslagen. Je doet de juiste ingrediënten erin en loopt zonder verdere tussenkomst weg tot de klus geklaard is. En als je heel creatief bent, is er een app waarmee je je eigen recepten kunt invoeren (let op: die specifieke app vereist een zeer elementaire kennis van het Italiaans, aangezien het installatieprogramma in die taal is geschreven… Of je kunt een paar keer gokken en druk gewoon op de enter-knop! De eigenlijke app zelf is in het Engels).

Gebruiksgemak

We kijken altijd hoe gemakkelijk het is om een apparaat te gebruiken. Ik betwijfel of er veel chef-koks zijn die met een handleiding gaan zitten om erachter te komen hoe dingen werken. De interface moet voor zichzelf spreken en dat is bij de Hotmix PRO gelukkig het geval. Dat betekent niet dat ik de handleiding niet goed heb bekeken, maar alle basisfuncties zijn gemakkelijk te vinden.

Het is handig om ofwel de Index van functies en recepten uit te printen of, nog beter, gewoon een oude tablet toe te wijzen voor die rol. In ons geval hadden we nog een reserve Android-minitablet liggen die perfect is voor gebruik in de keuken.

Eerste tests

Het is eenvoudig om de temperatuur in te stellen met slechts één druk op de temp-knop en het ingedrukt houden van de omhoog- of omlaag-knop om snel naar de gewenste temperatuur te gaan.De aantrekkingskracht van het hebben van recepten op de machine zou het leven een stuk gemakkelijker moeten maken, toch?

Niet zo snel, deze 250+ recepten dekken een breed scala van het hele repertoire waarvoor een souschef zou worden ingehuurd, maar je zult geen familiemaaltijden vinden die voorgeprogrammeerd zijn in de HMP. Het dichtst dat ik kwam was een recept voor aardappelpuree. Niet bijzonder moeilijk te maken zonder toegang tot een thermo-apparaat, maar het liet me zien hoe ik de machine moest gebruiken.

Het andere punt is dat het eigenlijke recept misschien een beetje moeilijk te vinden is omdat ze niet opeenvolgend zijn geïndexeerd, maar onder bepaalde rubrieken. Dat betekent dat mijn aardappelpuree in de categorie Sauzen stond. Daarom moet u deze recepten afdrukken of op een tablet hebben staan. Anders dan dat, is het volgen van het ingebouwde recept een makkie. Het stelt automatisch de tijd, de temperatuur en de snelheid in en stopt wanneer het recept om meer ingrediënten vraagt.

Serieus testen

De afgelopen weken werd de Hotmix PRO getest in een aantal scenario’s. In de eerste plaats met het oog op commerciële activiteiten, omdat het oneerlijk zou zijn om het uitgebreid te testen bij het maken van gezinsmaaltijden waarvoor het niet is ontworpen.

De machine is gebruiksvriendelijk, gemakkelijk schoon te maken (vooral na morsen) en zeer nauwkeurig in temperatuurinstellingen. De HMP is ook erg stil op de lagere snelheidsinstellingen.

Een van de beste eigenschappen is dat je het deksel kunt openen om het proces te controleren of de kom kunt leegschrapen zonder het hele programma opnieuw te hoeven starten. Het feit dat je de hele operatie achter je kunt laten en de thermische kookplaat zonder verdere tussenkomst het hele programma kunt laten draaien, is een uitkomst in een drukke keuken. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de machine je niet laat weten dat hij klaar is, want de piepjes zijn irritant luid en stoppen pas als je hem uitschakelt. Nogmaals, niet noodzakelijkerwijs een slechte zaak in een rumoerige keukenomgeving, maar het zou de voorkeur hebben om het zo te kunnen programmeren dat het je er met tussenpozen van ongeveer een minuut aan herinnert.

Een ander pluspunt is dat wanneer je een hoge snelheid instelt, het niet alleen onmiddellijk versnelt, maar geleidelijk, zodat de ingrediënten niet door het gat in het deksel omhoog vliegen als je het toevallig open hebt staan!

Het belangrijkste pluspunt van de Hotmix PRO in vergelijking met de andere apparaten die in dezelfde categorie vallen, is het extreme temperatuurbereik dat mooie dingen zoals karamelisatie mogelijk maakt, wat niet alleen een hoge temperatuur vereist, maar ook een nauwkeurige regeling.

Hoewel we maar één kom hadden, zien we grote voordelen in het hebben van een paar als je het erg druk hebt in de keuken. Hierdoor kun je back-to-back processen doen en zijn de kommen relatief goedkoop omdat er geen verwarmingselement in zit. En het ontbreken van contactpennen voor het verwarmingselement in de kom maakt het gemakkelijker schoon te maken en te drogen, klaar voor de volgende batch…

Conclusie

De Hotmix PRO is een briljante machine in een commerciële keuken. Dat is de doelmarkt, maar het kan ook een serieuze overweging zijn voor iedereen die meer dan 2000 euro wil uitgeven aan een thermische mixer.

Het model dat we hier hebben beoordeeld, was de Gastro, geprijsd op 2695 euro. Er zijn natuurlijk enkele verschillen in eigenschappen, zowel binnen het Hotmix PRO-assortiment als in vergelijking met andere thermocookers, maar functioneel zijn ze in wezen zeer vergelijkbaar in wat ze produceren: consistente resultaten en aanzienlijke tijdsbesparing. Als je onder druk staat in de keuken, is dit wat je zoekt.

Zal het een souschef in uw restaurant vervangen? Misschien niet, maar het zal zijn leven (en dat van jou!) zeker een stuk gemakkelijker maken…

www.chefandknife.be / info@chefandknife.be

Hallo 👋
Leuk dat je de websit
e van Chef & Knife Belgium bezoekt.

Schrijf je in om regelmatig geweldige promoties te ontvangen en per direct bij je inschrijving 5% korting op je eerste aankoop in de webshop.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.