Gekarameliseerde appel met vanille-ijs
Een fijne combinatie van de licht-zure appel met de zoete karamel en het romige van het vanille-ijs
Equipment
Ingrediënten
- 6 Pink Lady appels
- 250 gram boter
- 250 gram kristalsuiker
- 100 gram macadamianoten
- 100 gram bloem
- 125 gram room (40 procent vet)
- 1 gram fleur de sel
- 12 quenelles vanille-ijs
Instructies
- Verwarm de oven voor tot 180°C.
- Rooster de macadamianoten tot goudbruin en laat afkoelen.
- Verlaag de oven naar 150°C.
- Blender de noten met de 100g boter, 100g kristalsuiker, 100 g bloem en 1g fleur de sel.
- Bak het geheel tot goudbruin in de oven en laat volledig afkoelen.
- Mix opnieuw kort in de blender tot een crumble.
- Draai de appels tot dunne plakjes met de Chiba Peel S mandoline, dompel ze onmiddellijk in water met wat citroensap en laat 10 minuten trekken.
- Dep de appelplakken droog op keukenpapier, rol ze op tot mooie roosjes en snij ze in twee om 12 roosjes te verkrijgen.
- Kook de 150g kristalsuiker in een pannetje met een kleine scheut water tot karamel.
- Voeg er voorzichtig de slagroom toe en meng met een garde.
- Lepel er de 150g boter in en voeg het zout toe.
- Laat de karamelroom afkoelen in de frigo.
- Gaar de appelroosjes in de oven op 180°C. Controleer na 15 min met een mesje of de appels gaar zijn.
- Schik op een bord een appelroosje links, een lepel crumble rechts en lepel er een quenelle vanille-ijs op.
- Lepel de karamelroom over de appel.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!