De 5 frustraties bij het gebruik van een Kamado

frustraties kamado chef knife

Over de kamado hebben we het hier al een paar keer gehad. Met een kamado kan je namelijk grillen, bakken en roken. Door zijn unieke ei-vorm is het ook mogelijk om hem te gebruiken als oven. Vandaag hebben we het over 5 frustraties bij het gebruik van een Kamado die we aan de hand van veelgestelde vragen van klanten en onze eigen bevindingen optekenden.

Temperatuurproblemen

Er zijn verschillende redenen waarom je Kamado niet op temperatuur komt, zelfs al heb je die volgens de regels van de kunst aangestoken.

Ten eerste kan het zijn dat de opening van de asbak niet goed uitgelijnd is met de luchtschuif onderaan de Kamado. Dit verstoort de luchtstroom die nodig is om de houtskool te laten ontbranden.

Een andere mogelijke oorzaak kan zijn dat er te veel as in de kolenmand achtergebleven is. Het is belangrijk om overtollig as te verwijderen. Dit doe je door met je handen eens goed door de houtskool te gaan zodat de as en kleine houtskoolstukken in de asbak vallen. De stukken die in de kolenmand achterblijven zijn opnieuw bruikbaar.

Als je kiest voor harde houtskool, kan het zijn dat je wat meer geduld nodig hebt om de Kamado op temperatuur te krijgen. In onze webshop vind je onze favoriete houtskool.  

Een andere oorzaak voor temperatuurproblemen met je Kamao kan zijn dat de afsluitband of het vilt van de Kamado defect is. Dit kan ervoor zorgen dat er valse lucht in de Kamado komt, waardoor het moeilijker wordt om de temperatuur te regelen.

Tot slot kan het zijn dat de temperatuurmeter defect is of een onjuiste temperatuurindicatie geeft. 

thermometer-temperatuurmeter-kamado-chef-knife

Foute aanduiding van de ingebouwde temperatuurmeter

Als je merkt dat de temperatuurmeter voor de eerste keer moet worden gekalibreerd of als deze is ontregeld, is het tijd voor een aanpassing. Volg deze eenvoudige stappen:

  • Begin met het loshalen van de ingebouwde thermometer van het deksel van de Kamado.
  • Breng water aan de kook en dompel de thermometer onder in het kokende water. Die zou nu 100°C moeten aangeven.
  • Als de thermometer niet de juiste temperatuur aangeeft, pas dan voorzichtig de schroef aan aan de achterkant van de thermometer. Draai naar links als de thermometer te weinig graden aangeeft, en naar rechts als hij teveel graden aangeeft.

Schimmel

 We kennen allemaal dat gevoel: je Kamado staat een tijdje ongebruikt en plots merk je dat er schimmel is ontstaan. Geen paniek! Met een paar eenvoudige stappen kan je dit probleem aanpakken en voorkomen dat het terugkomt.

Ten eerste is het belangrijk om je Kamado grondig te reinigen na elke kooksessie. Verwijder alle etensresten en as, en laat de grill goed uitbranden zodat alles netjes verbrandt.

Als je Kamado buiten staat, gebruik dan altijd de regenhoes die is meegeleverd. Zo voorkom je dat regenwater in de grill dringt en vocht zich ophoopt, wat perfecte omstandigheden creëert voor schimmelvorming.

En vergeet niet: als je grill op een vochtige plek staat, houd dan de luchtschuiven open. Hierdoor kan er een constante luchtstroom door de ketel gaan, waardoor de luchtvochtigheid daalt en schimmel minder kans krijgt om te groeien.

Met deze simpele tips kan je jouw Kamado vrijwaren van ongewenste schimmel en zorgeloos genieten van heerlijke barbecue-momenten.

Schimmel kamado

Reinigen van je rooster

Er wordt vaak veel gedoe gemaakt over het reinigen van een Kamado, maar laten we het simpel houden. In de zomermaanden raden we aan om die alleen te reinigen met een staalborstel.

Tijdens het grillen bereiken de temperaturen op de barbecue niveaus waar bacteriën niet kunnen overleven, waardoor de noodzaak van intensieve reiniging wordt verminderd. Het rooster ontwikkelt na verloop van tijd vanzelf een natuurlijke anti-aanbaklaag naarmate je de barbecue vaker gebruikt.

Het is echter belangrijk om op te merken dat sommige roosters, vooral die met een ingewikkeld patroon, moeilijker te reinigen zijn. Zorg ervoor dat je deze grondig schoonmaakt na de zomer en vooral voordat je de grill weer voor de eerste keer in het voorjaar na de winter gebruikt. Op deze manier blijft jouw rooster in topconditie en steeds klaar voor heerlijke barbecue-sessies.

Hitteschild

De deflector of het hitteschild, vaak gemaakt van keramiek, is gevoelig voor vetplekken tijdens het barbecueën. Hoewel het bijna onvermijdelijk is dat er vet op terechtkomt, zijn er toch manieren om dit probleem aan te pakken.

Een veelvoorkomende oplossing is het gebruik van zilverpapier om het hitteschild in te wikkelen. Echter, de meest effectieve manier om vet op te vangen is door het plaatsen van een drippan onder het rooster. Dit vangt het grootste deel van het vet op voordat het het hitteschild bereikt.

Mocht er toch vet op het hitteschild belanden, dan kan dit eenvoudig worden verwijderd met behulp van een steekmes of staalborstel. Op deze manier houd je je hitteschild schoon en in optimale conditie voor de volgende barbecue-sessie.

yakiniku-19-grill-bbq-barbecue

Chef & Knife Belgium 

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol en professioneel materiaal met advies en service. Op afspraak kan je altijd terecht in de winkel te Brakel met al je vragen en om messen te testen.

Chef & Knife Belgium is gespecialiseerd in Japanse keukenmessen zoals Kikuichi: handgemaakte messen met een eeuwenoude geschiedenis. Daarnaast ook een assortiment kookgerei en kooktoestellen voor de fervente hobbykok.

In onze eigen slijperij slijpen we met passie voor het vak en met de grootste precisie alle keukenmessen, scharen en ander huishoudelijk snijgereedschap.

Volg ons via Facebook of Instagram voor de nieuwste aanbiedingen.

Hallo 👋
Leuk dat je de websit
e van Chef & Knife Belgium bezoekt.

Schrijf je in om regelmatig geweldige promoties te ontvangen en per direct bij je inschrijving 5% korting op je eerste aankoop in de webshop.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.