Bruin luchtig Iers sodabrood
Het simpelste brood om te maken, is Iers sodabrood. Ingrediënten mengen en hup de oven in. Dit brood wil je!!
Ingrediënten
- 200 gram volkorenbloem
- 50 gram T55 bloem
- 5 gram Baking soda (geen bakpoeder)
- 1 snuifje zout
- 1 ei
- 65 gram stroop
- 50 gram Guinness bier
- 200 gram karnemelk
- 20 gram lijnzaad
- 20 gram pompoenpitten
- 20 gram zonnebloempitten
Instructies
- Verwarm de oven op 175°C.
- Meng alle droge ingrediënten uitgezonderd de zaden.
- Meng alle natte ingrediënten samen goed.
- Meng de natte en droge ingrediënten samen.
- Meng er de pompoenpitten en zonnebloempitten goed door.
- Schik het deeg onmiddellijk in een beboterde bakvorm.
- Bestrooi met lijnzaad, fleur de sel en verdeel er een klein klontje boter op.
- Zet de bakvorm onmiddellijk in de voorverwarmde oven en bak gedurende 18 minuten op 175°C.
Notities
Tradiotioneel Iers brood wordt gebakken zonder gist of desem. Om toch een luchtig en smaakvol brood te verkrijgen, gebruiken de Ieren baksoda.
Baksoda vormt onder inwerking van een zuur koolzuurbelletjes die lucht in het deeg brengen. Deze reactie komt direct op gang als baksoda in aanraking komt met de karnemelk.
Het is dus belangrijk om vlug te werken en het deeg eens in de bakvorm zo snel mogelijk in de oven te plaatsen om het bakproces te starten.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!