Lemon curd met chocolade en aardbeien
Laat je verleiden door de frisse, romige smaak van zachte lemon curd die perfect in balans is met de zoete toetsen van witte chocolade. De knapperige crumble en aardbeien zorgen voor een heerlijke textuur en een verrassend frisse bite. Een dessert dat zowel licht, luxueus als onweerstaanbaar is. Elke lepel is pure verwennerij.
Equipment
- 1 thermomix optioneel
- 1 blender
- 1 steelpan
Ingrediënten
Lemon curd
- 2 citroenen
- 4 eieren
- 75 g ongezouten boter
- 100 g fijne kristalsuiker
- 10 g vanillesuiker (1 zakje)
Chocolade, aardbeien crumble
- maltodextrine
- 1 handje gevriesdroogde aardbeien
- 50 g witte chocolade
Macadamian crumble
- 250 g ongezouten boter
- 250 g kristalsuiker
- 100 g macadamian noten
- 100 g bloem
Instructies
Lemon curd (met thermomix)
- Doe de eieren, eierdooiers en suiker in de mengkom. Mix 20 sec – snelheid 4 tot een glad en luchtig mengsel.
- Voeg de citroenzeste en het citroensap toe. Mix 10 sec – snelheid 3.
- Stel de Thermomix in op: 10 min – 80°C – snelheid 3. De lemon curd wordt nu langzaam dik en egaal.
- Voeg de blokjes boter toe. Mix 1 min – snelheid 3 totdat alles mooi is opgenomen.
Lemon curd (zonder thermomix)
- Was de citroenen grondig en rasp de zeste in een pan. Voeg daarna het verse citroensap toe.
- Klop de 2 eieren en 2 eierdooiers los in de steelpan. Voeg daarna de suiker beetje bij beetje toe terwijl je blijft roeren. Meng tot je een gladde, gelijkmatige consistentie krijgt.
- Breng al roerend met een garde aan de kook op zacht vuur.
- Wanneer de lemon curd is ingedikt, haal je de pan van het vuur en roer je de boter er beetje bij beetje door.
- Doe in de potjes, dek af met folie en plaats vervolgens in de koelkast.
Chocolade en aarbeien crumble
- Laat de chocolade in de magnetron smelten. Doe dit in fasen van 45 seconden op 750W.
- Roer de chocolade glad en voeg vervolgens eetlepel per eetlepel maltodextrine toe tot er een mooie crumble ontstaat.
- Laat de crumble gerust enkele uren op je aanrecht staan om goed te drogen en de beste textuur te krijgen.
- De gevriesdroogde aardbeien kan je blenden in de Thermomix op snelheid 5 - 5 sec. Doe dit bij het serveren anders gaan de aardbeien terug zacht worden.
Macadamian crumble
- Verwarm de oven voor tot 180°C.
- Rooster de macadamianoten tot goudbruin en laat afkoelen.
- Verlaag de oven naar 150°C.
- Blender de noten met de 100g boter, 100g kristalsuiker, 100 g bloem en 1g fleur de sel.
- Bak het geheel tot goudbruin in de oven en laat volledig afkoelen
- Mix opnieuw kort in de blender tot een crumble
Dresseren
- Schep bovenop de lemon curd de macadamia-crumble en werk af met de chocolade- en aardbeiencrumble.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

