- Deze messen zijn gemaakt van uitzonderlijk gehard staal. EĆ©n gouden regel: als je er zelf niet in zou bijten met je tanden, snij het dan ook niet met dit mes. Hard voedsel kan het mes ernstig beschadigen. Snij dus geen pitten, botten, schelpen, harde kazen, bevroren voedsel,… met dit koksmes.
- Je snijplank kan de grootste boosdoener zijn voor het bot maken van je koksmes. Gebruik daarom bij voorkeur een kopshouten snijplank die het meest geschikt is voor je mes. Kunststof kan ook, maar zeker geen glas of graniet. Snijden doe je het best met voor- en achterwaartse en geen zijwaartse bewegingen. Door met de snijrand zijdelings te schrapen, wordt de snede snel bot of zelfs beschadigd.
- Tip: als je voedsel op je snijplank bij elkaar wenst te schrapen of verplaatsen, gebruik dan een schraper of de rugzijde van je mes. Draai of wrik niet met de snijrand van je koksmes. Als je goed luistert dan merk je het vanzelf: als je de rand van je koksmes een krakend geluid hoort maken op de snijplank, verander dan wat je doet.
Minonokuni Kurouchi Nakiri 165mm
€221,0 incl. btw
Aantal lagen | 3 |
Kernstaal | Blue paper Koolstofstaal |
Lagen | Oxidecoating |
HRC | 62 |
Bevel | Dubbelzijdig |
Bevel hoek ratio | 50:50 |
Out of Stock
- Was je messen steeds met de hand af. Gebruik hiervoor een normaal afwasmiddel en spoel vervolgens met warm water. Droog je keukenmes onmiddellijk met een handdoek. Vaatwassers zijn erg slecht voor koksmessen!
- Houten heften (handvatten) van koksmessen gaan na verloop van tijd uitdrogen door de blootstelling aan water. Behandel ze eenvoudig met wat voedselveilige minerale olie of bijenwas.
- Als je oranje roest ziet, verwijder deze dan zo snel mogelijk. Je kan dit het best met de ruwe zijde van een spons. Als het daarmee niet lukt, probeer dan met specialeĀ roestgum.
- EenĀ keramisch aanzetstaalĀ is de beste keuze vanwege zijn veelzijdigheid, geschikt voor zowel zachte als harde staalsoorten. Het herstelt niet alleen de snede naar zijn oorspronkelijke staat, maar slijpt ook minutieus zonder schade toe te brengen aan het mes. Dit zorgt voor behoud van scherpte en verlengt de levensduur van je messen. Bovendien is keramiek duurzaam en bestand tegen roest, waardoor het een betrouwbare optie is voor langdurig gebruik
Het Japanse messenmerk Minonokuni Yamahide heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1935. Opgericht in de stad Seki, die bekend staat als het hart van de Japanse zwaard- en messenproductie, heeft Minonokuni Yamahide zich gespecialiseerd in het vervaardigen van hoogwaardige keukenmessen met behulp van traditionele technieken en vakmanschap.
De naam “Minonokuni” verwijst naar het district Minobu, gelegen in de provincie Yamanashi, waar het bedrijf zijn oorsprong vindt. Yamahide, een onderdeel van Minonokuni, staat bekend om zijn expertise in het creĆ«ren van handgemaakte messen van uitzonderlijke kwaliteit.
Door de jaren heen heeft Minonokuni Yamahide zich gevestigd als een vertrouwd merk in de culinaire wereld, gewaardeerd om zijn toewijding aan vakmanschap, hoogwaardige materialen en de productie van messen die zowel functioneel als esthetisch verfijnd zijn. Het merk blijft een belangrijke speler in de wereld van Japanse keukenmessen en wordt gewaardeerd door professionals en liefhebbers over de hele wereld.
Blue carbon kernstaal
rosewood en waterbuffel handvat
hardheid hrc62
japanse oorsprong
niet vaatwasmachinebestendig
Het Nakiri-koksmes, een rechthoekig dun mes dat speciaal ontworpen werd voor het snijden van groenten, en bedoeld voor thuisgebruik, is onderbenut in de westerse keuken.
Met dit plat Japans koksmes snij je groenten met duw- en trekbewegingen. Doordat de hele platte kant van het mes in ƩƩn keer de snijplank raakt, verander je de groente niet in een āaccordeonā, waarbij stukjes groente na het snijden door een ādraadjeā met elkaar verbonden zijn. Dankzij het extra gewicht gaat dit mes makkelijker door de groenten zodoende het alle werk voor je doet!
Dit koksmes kan een Japans of een Europees heft hebben. De gebruikelijke lengte varieert tussen 165 en 180 mm en is bijna altijd aan beide zijden geslepen.
Blue Paper Steel heeft over het algemeen een hoger koolstofgehalte dan White Paper Steel. Het hogere koolstofgehalte draagt bij aan een scherpere snede en een langere retentie van de snijkant. Dit maakt Blue Paper Steel vaak wenselijk voor diegenen die streven naar maximale scherpte.
White Paper Steel heeft over het algemeen een hogere weerstand tegen corrosie dan Blue Paper Steel. Als roestbestendigheid een belangrijke factor is, kan White Paper Steel geschikter zijn.