Kabeljauw met venkel en Campari beurre blanc
Een gezond stukje vis uit de Noordzee met zuiderse bitterzurige smaken
Ingrediënten
Voor de beurre blanc
- 250 ml witte wijn
- 50 ml witte wijnazijn
- 2 eetlepels Campari
- 200 gram boter
Voor de garnituur
- 1 venkel
- 100 gram sushi-azijn
- 100 gram witte wijnazijn
- 25 gram mirin
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 takje basilicum
Voor de vis
- 650 gram kabeljauw
- 1 mespunt peper
- 1 mespunt zout
Voor de kruidenolie
- 300 ml neutrale olie
- 200 gram spinazie
- 40 gram dille
Instructies
Bereid de garnituur.
- Breng de sushi-azijn, witte wijnazijn, mirin, het venkelzaad en limoensap aan de kook. Zet het vuur af en laat de fijngesneden venkel er gedurende 15 minuten in trekken.
- Haal de venkel uit de pekel, dek af en zet aan de kant.
Bereid de kabeljauw.
- Kruid de beide kanten van de kabeljauwfilets met zout en peper.
- Bak de kabeljauwfilets gaar in een klontje boter.
Bereid de Campari beurre blanc.
- Fruit de ui in een 20gr boter.
- Voeg de witte wijn, witte wijnazijn en Campari toe en laat voor de helft inkoken.
- Klop de saus op met de rest van de boter.
Voor de olie.
- Warm de olie op tot 50°C en voeg de dille en spinazie toe.
- Mix volledig glad en zeef.
- Dresseer zoals op de foto: eerst de kabeljauw, vervolgens de saus, de venkel, enkele druppels kruidenolie en tenslotte wat basilicumblaadjes.
Notities
De kabeljauw (Gadus morhua) is een vissoort uit de familie van de kabeljauwen (Gadidae) en de orde van de kabeljauwachtigen (Gadiformes), die voor de beroepsvissers in de Noordzee economisch gezien een belangrijke vissoort is.
Kabeljauw bevat van nature eiwitten en gezonde vetten, stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. Zo is kabeljauw met zijn hoge aandeel van sporenelementen als fluor, selenium en jodium, goed voor de stofwisseling en het immuunsysteem.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!