Coq au vin
Coq au vin is een Franse klassieker waarbij kip (haan) langzaam wordt gestoofd in rode wijn, samen met spek en uien. De eenvoud van het gerecht laat de kwaliteit van de ingrediënten volledig tot hun recht komen. Met een goede wijn als basis krijgt deze simpele bereiding een rijke, diepe smaak die comfort en klasse uitstraalt.
Ingrediënten
- 1 volledige kip (haan)
- 200 gram gerookt spek
- 1 fles goede rode wijn
- 2 eetlepels Luikse stroop
- 1,5 blokje kippenbouillon
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje tijm
- 2 uien
- 4 eetlepels bloem
- boter
- olie
- peper
- zout
- Bues hog all in kruiden of peper en zout
- maïzena (facultatief)
Instructies
- Versnijd de kip (haan) in grote stukken.
- Wrijf de kip (haan) in met Blues hog all in en laat minstens 45 minuten rusten op een rooster.
- Verhit de olie in de pan en kleur hierin de kip en spek.
- Haal het vlees uit de pan en houdt het warm.
- Verwijder de olie uit de pan en smelt er het klontje boter in.
- Stoof hierin de fijngesneden uien.
- Voeg een beetje wijn toe en roer de aanbaksels los.
- Meng de gestoofde ui, de jus en het vlees met de bloem in een stoofpot.
- Verwarm de rest van de wijn en los er de bouillon in op.
- Voeg de wijn, tijm, rozemarijn en Luikse stroop erbij en breng aan de kook.
- Zet het deksel op de stoofpot en gaar alles in ca. 90 minuten in de oven op 150°C.
- Haal het deksel van de stoofpot en laat de stoverij nog wat inkoken tot sausdikte of voeg wat maïzena toe.
- Serveer met gekookte aardappelen of frietjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!