Pizza margherita

Pizza margherita deeg

 

Pizza margherita deeg

Pizza Margherita

Dit iconische gerecht brengt de smaken van Italië rechtstreeks naar je bord en is verrassend eenvoudig te bereiden!
No ratings yet
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 pizza oven of traditionele oven
  • 1 Thermomix of kitchenaid

Ingrediënten
  

Poolish (voorbereider)

  • 500 ml water
  • 5 gram droge gist
  • 5 gram honing
  • 500 gram Caputo 00 bloem (alternatief semola bloem)

Afgewerkt deeg

  • 500 gram Caputo 00 bloem (alternatief semola bloem)
  • 200 ml water
  • 25 gram zout

Toppings

  • 500 gram passata van Elvea
  • 300 gram gemalen mozarella
  • 1 busje basilicum
  • 1 snuifje zout

Instructies
 

Poolish

  • Meng met een lepel het water, de gist, de honing en de bloem in een kom tot een gladde deeg.
  • Bedek het deeg met een omgekeerde glazen bokaal of een doek, en laat het deeg 1 uur rusten op kamertemperatuur.
  • Bewaar het deeg vervolgens in de koelkast voor 16 à 24 uur. Dit vertraagt het rijsproces en ontwikkelt de smaken.

Afgewerkt deeg

  • De dag dat je gaat bakken, voeg je 500 gram 00-bloem, 20 cl water en 25 gram zout toe aan het gerezen deeg.
  • Kneed het vervolgens ongeveer 10 minuten (met een keukenmachine) tot een elastisch en stevig deeg.
  • Haal het deeg uit de kom, verdeel het in 8 gelijke porties van ongeveer 280 gram en rol ze tot een bol. 
  • Voor een luchtige en licht krokante pizzabodem, laat dan de bolletjes deeg eerst 20 minuten rusten. Herkneed ze kort om lucht erin te krijgen en laat ze vervolgens nog 1 uur en 40 minuten rusten.
  • Duw met je vingers op het midden van het deeg en vermijd daarbij de zijkanten. Vorm het deeg zorgvuldig zodat de lucht in de korst behouden blijft.
  • Wil je meer leren over deze techniek? Lees dan ons artikel.

Toppings

  • Bedek de pizza met een dun laagje passata.
  • Voeg wat basilicum blaadjes toe en strooi de mozzarella er royaal over.
  • Voor een extra diepgang, strooi er een beetje zout over.

Pizzaoven

  • Bak de pizza in een pizzaoven van 450°C gedurende 90 seconden.

Traditionele oven

  • Bak de pizza in een traditionele oven op 180°C. Let goed op de korst, want deze kan snel hard worden zonder zichtbaar te verkleuren.

Notities

In 1889 werd Raffaele Esposito, de beroemdste pizzaiolo van Napels, uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margaretha om zijn specialiteiten te presenteren op het paleis. 
Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij onder andere een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum: de kleuren die corresponderen met de vlag van het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië. 
Deze pizza viel bij de koningin het meest in de smaak, en hij werd daarom door de maker dan ook pizza margherita gedoopt. Deze pizza zette de standaard voor alle pizza’s.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!

Hallo 👋
Leuk dat je de websit
e van Chef & Knife Belgium bezoekt.

Schrijf je in om regelmatig geweldige promoties te ontvangen en per direct bij je inschrijving 5% korting op je eerste aankoop in de webshop.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.