Hoe vaak moet je een mes slijpen?

Slijpen op watersteen

Hoe vaak dient een mes geslepen te worden?

Dit is een lastige vraag om eenduidig te beantwoorden, maar we zullen een poging wagen. Hoe vaak je je messen best laat slijpen, hangt af van hoe intensief je het mes gebruikt en uit welk soort staal het is gemaakt.

Hoe botter je het mes laat worden, hoe meer staal je weg zult moeten nemen om de snede te herstellen. Dit zal de levensduur van je mes verkorten. Maar wat is nu eigenlijk een bot mes? Een bot mes is voor ons wanneer je geen tomaten of paprika meer kan snijden.

Yaxell super gou kiritsuke 37134

Eerst en vooral dienen we het verschil te kennen tussen een aanzetstaal en een watersteen. Een aanzetstaal dien je bijna wekelijks te gebruiken voor het onderhoud van je snede. Een watersteen gebruik je het best wanneer je met een aanzetstaal het gewenste resultaat niet meer verkrijgt.

Wat is nu het verschil tussen een ambachtelijke slijper en het zelf slijpen van je mes met een watersteen? Bij het intensief gebruiken van keukenmessen zal je al vlug merken dat een mes op bepaalde plaatsen meer slijtage vertoont. Deze slijtage komt van het veelvuldig gebruik van een aanzetstaal. Het origineel profiel van het mes verdwijnt hierdoor. Het is dus de taak van de slijper om het mes niet alleen te slijpen maar ook te herprofileren. Je kan dan ook al meteen denken dat het geen gemakkelijke opdracht is voor de slijper om deze vormen allemaal te kennen.

Een algemene draad is dat de messen van een professionele kok om de drie maand dienen geslepen te worden. Voor een hobbykok zal dit minder frequent zijn en is één keer op het jaar meestal voldoende

 

Geschreven door Alissa Perreman en Brecht Loterman 

www.chefandknife.be / info@chefandknife.be

Geef een antwoord

nl_NLNederlands