Laat het FAVV houten snijplanken toe?
Lange tijd werd er gedacht dat het gebruik van houten snijplanken af te raden was in de horeca. Dit is echter een mythe. Het FAVV laat houten snijplanken toe en daar is ook een goede reden voor.
Wat te doen met groeven in je snijplank?
Kunststof snijplanken kunnen al snel inkepingen vertonen door het veelvuldig gebruik. Daarom raden wij hardhouten snijplanken aan. Deze zijn gemaakt uit houtsoorten die zeer sterk en slijtvast zijn. Bij hardhout zoals esdoorn, essen en acacia zal het veel langer duren vooraleer je groeven krijgt door het snijden.
Een andere factor is de richting van de houtstructuur. Bij een traditionele snijplank lopen de nerven van het hout horizontaal over het oppervlak. Dat betekent dat je bij het snijden mee snijdt in de richting van de nerven. Waardoor je gemakkelijker een inkeping maakt in de houtstructuur. Wanneer de houtstructuur verticaal zit, dan noemen we dat kopshout. Net zoals bij een kapblok in de slagerij. Deze zaagwijze maakt het hout veel sterker en geeft het een betere weerstand tegen druk.
Hoeveel snijplanken heb ik precies nodig?
Om de hygiëne te garanderen gebruik je best verschillende snijplanken voor het versnijden van rauwe producten en bereide producten. Hou je het toch liever simpel denk dan goed aan de volgorde van het versnijden. Eerst verhitte producten, dan gefermenteerd en pas nadien rauwe voedingsmiddelen. De gouden regel is om nooit verhitte producten te gebruiken op een oppervlak waar voordien rauwe voedingsmiddelen zijn bewerkt.
Geschreven door Alissa Perreman en Brecht Loterman
www.chefandknife.be / info@chefandknife.be