Zijn houten snijplanken toegestaan in de horeca?

Laat het FAVV houten snijplanken toe?

Lange tijd werd er gedacht dat het gebruik van houten snijplanken af te raden was in de horeca. Dit is echter een mythe. Het FAVV laat houten snijplanken toe en daar is ook een goede reden voor.

Brecht Loterman • Managing Director Chef & Knife
Laten we beginnen met te zeggen dat zowel houten als kunststof snijplanken bacteriën bevatten wanneer ze niet goed zijn schoongemaakt. Het snijden op de snijplank veroorzaakt groeven waar de bacteriën zich schuilhouden. Er is wél een verschil wat er daarna gebeurt. Een groef in een kunststof snijplank zal zich om het achtergebleven vuil heen sluiten, dit maakt het best lastig om alles schoon te maken. Bij het afwassen van een houten snijplank is de groef niet afgesloten, het hout zal zich net openen bij het afspoelen waardoor je die goed kan schoonmaken.Een goed onderhouden houten snijplank kan ook rekenen op een extra beschermlaag. Door het regelmatig oliën van de snijplank zijn de poriën van het hout verzadigd. Dit betekent dat er geen plaats is voor de bacteriën om het hout binnen te dringen en zo krijgen ze niet de kans om zich in de plank te gaan nestelen.Daarnaast zou hout ook een antibacteriële werking bevatten. De tannine in het hout zorgt ervoor dat de bacteriën zich minder vermenigvuldigen. Dit effect blijft ook na het eerste gebruik.

Wat te doen met groeven in je snijplank?

Kunststof snijplanken kunnen al snel inkepingen vertonen door het veelvuldig gebruik. Daarom raden wij hardhouten snijplanken aan. Deze zijn gemaakt uit houtsoorten die zeer sterk en slijtvast zijn. Bij hardhout zoals esdoorn, essen en acacia zal het veel langer duren vooraleer je groeven krijgt door het snijden.

Een andere factor is de richting van de houtstructuur. Bij een traditionele snijplank lopen de nerven van het hout horizontaal over het oppervlak. Dat betekent dat je bij het snijden mee snijdt in de richting van de nerven. Waardoor je gemakkelijker een inkeping maakt in de houtstructuur. Wanneer de houtstructuur verticaal zit, dan noemen we dat kopshout. Net zoals bij een kapblok in de slagerij. Deze zaagwijze maakt het hout veel sterker en geeft het een betere weerstand tegen druk.

Hoeveel snijplanken heb ik precies nodig?

Om de hygiëne te garanderen gebruik je best verschillende snijplanken voor het versnijden van rauwe producten en bereide producten. Hou je het toch liever simpel denk dan goed aan de volgorde van het versnijden. Eerst verhitte producten, dan gefermenteerd en pas nadien rauwe voedingsmiddelen. De gouden regel is om nooit verhitte producten te gebruiken op een oppervlak waar voordien rauwe voedingsmiddelen zijn bewerkt.

Geschreven door Alissa Perreman en Brecht Loterman 

www.chefandknife.be / info@chefandknife.be

Geef een antwoord

nl_NLNederlands