Thermomix: snel en gemakkelijk koken met deze 5 tips en feestelijk recept

thermomix-chef-knife-brakel-kookwinkel

De Thermomix is onmisbaar in de moderne keuken. Dit keukenapparaat tilt je culinaire mogelijkheden op naar een hoger niveau. En dat beamen zowel onervaren koks, hobbykoks als topchefs. Op onze vraag of koken dan niet meer lukt zonder de Thermomix, kregen we van tal van hobbykoks een resoluut antwoord: “Toch wel, maar als je makkelijker en sneller kan werken, waarom niet?”

Thermomix: 20 onmisbare keukenapparaten in één toestel

Terwijl de machine roert, hakt, maalt, stoomt, mixt, kookt, fermenteert en nog veel meer, hou je de handen vrij. Werd het toestel aanvankelijk ontwikkeld voor de huisvrouw, ook in de keuken van de fervente hobbykok vind je de Termomix terug.

Door de uitgebreide functies van het toestel worden heel wat andere apparaten in de keuken overbodig. Mixer, rasp, sapcentrifuge, foodprocessor, en weegschaal zijn maar enkele voorbeelden van apparaten die je niet meer nodig hebt.

thermomix-tm6

Functies

Dankzij de uitgebreide functies kan je zowat alle kookbewerkingen en technieken zonder moeite realiseren. In enkele seconden kan je sauzen en beslag mixen. De Thermomix weegt al je ingrediënten, zelfs wanneer het in werking is. Dankzij de pureerfunctie heb je een handomdraai een mooie, gladde textuur van je sorbets, roomijs, smoothies, cocktails of soepen. Ingrediënten kunnen continu geroerd worden met het mes dat zowel langs de scherpe als botte kant kan draaien.

Groenten fijnsnijden hoeft niet meer, je toestel hakt in enkele seconden. Granen, noten, parmezaan, koffiebonen of paneermeel worden feilloos grof of fijn gemalen. Dankzij de ingebouwde temperatuursensor kunnen risotto, chocolade en delicate sausen niet aanbranden of mislukken. De speciale deegfunctie kneedt alle degen voor patisserie, brood, quiche, pizza en pasta.

Zelf mayonaise, dressings of aïoli maken is vanaf nu kinderspel. Met de Varoma stoom je lekker vetarm en gezond. In combinatie met het kookmandje kan dat op 3 niveaus tegelijk. En met de 3 touch-screentoetsen tijd, temperatuur en snelheid is alles perfect gegaard. Door gebruik te maken van de vlinder is het kloppen van room, eiwitten of sabayon wel héél gemakkelijk.

Naast de vertrouwde functies van het model TM5 zijn er bij het nieuwe model TM6 nog een aantal extra mogelijkheden. Je kan de slow-cookingfunctie gebruiken, sous-vide koken, fermenteren en werken op hoge temperaturen.

thermomix-tm6

Een in het oog springende update

Culinaire hoogtepunten creëren die je het water in de mond doen lopen, wordt met je TM6 nog interactiever! De laatste update van de Thermomix® gaat vergezeld met twee nieuwe videofuncties:

• Inspirerende video’s

Slechts beschikbaar op Cookidoo® via de app of de website, deze video’s zijn nu direct beschikbaar op jouw TM6. Heb je wat keukeninspiratie nodig? Zoek niet langer, onze video’s helpen je om jouw creativiteit terug te vinden.

• Levendige gids door de recepten

De Thermomix® heeft een revolutionaire nieuwe mogelijkheid gelanceerd met de stap-voor-stap-video’s binnen de recepten.

Nadat je één van de voor video geschikte recepten uit Cookidoo® hebt gekozen, wordt je door de handelingen geleid waarbij je bij ingewikkelde stappen de nodige instructies krijgt. Die kan je op de ingebouwde display van jouw TM6 bekijken.

De video’s zijn zo eenvoudig te volgen dat audio-instructies overbodig zijn. Je kan die afspelen, pauzeren of stoppen wanneer je maar wilt. Ook blijven ze op het punt staan totdat je Thermomix® klaar is met de voorbereiding van de ingrediënten. Zo hoef je niet terug te spoelen wanneer je de draad weer wilt oppakken.

De video’s worden online gestreamd. Dat betekent dat ze geen opslagcapaciteit van je TM6 vragen. De video’s horen exclusief bij jouw Thermomix®-apparaat. Niet nodig dus om ze op je iPad, PC of smartphone te installeren. Je moet zelfs geen App downloaden om de video’s te kunnen bekijken.

Probeer vandaag nog de nieuwe videofuncties op je TM6 en verander je keuken in een revolutionaire kookervaring!

thermomix koken met thermomix keukenapparaat

Zelf koken

Natuurlijk kan je ook al je favoriete recepten in de Thermomix klaarmaken. Met de drie functies tijd, temperatuur en snelheid hou je elke stap in je bereiding nauwgezet onder controle. Koken zonder overkoken, hakken zonder moeite of mixen met een fluweelzachte textuur als resultaat.

Of het dan niet Lukt het nog zonder Thermomix? Ja, maar als het makkelijkker en sneller kan, waarom niet?

Gezond koken op meerdere niveaus

Dankzij de slimme opbouw van de Thermomix kan je verschillende gerechten klaarmaken in één keer. Alle ingrediënten behouden kleur, smaak én voedingsstoffen door de uitgebalanceerde stoom-en kookfunctie.

Ben je al vertrouwd met de nieuwe Voedingsdriehoek of het Nutri-score label dat veel belang hecht aan gevarieerde voeding, dan is koken met de Thermomix een must.

5 tips voor optimaal te gebruiken

Staat je Thermomix ook in jouw keuken elke dag te draaien? Misschien ken je dan wel “de truc met de omgekeerde lepel” of de “2 x 5-regel”. Twee slimme ideeën uit de Top 10 van praktische tips die je nog meer laten genieten van de Thermomix.

Tip 1: Hak je groenten steeds droog

Om een mooie gladde soep te maken, moet je de groenten fijn genoeg hakken. Dat fijnhakken doe je “droog” in de thermomix, dus zonder dat je al water of bouillon hebt toegevoegd. Droog hakken laat je groenten gelijkmatig en snel garen. Onthou hiervoor de 2 x 5- regel : 5 seconden hakken op snelheid 5. Pas daarna voeg je water of bouillon toe en kook je de soep. Als laatste stap activeer je de blend-functie om je soep fijn te mixen.

Tip 2: De ideale saus

Niets zo teleurstellend als een saus die te lopend of te dik is. Is je saus te lopend naar je zin? Haal het maatbekertje dan van het deksel en schakel de varomafunctie nog even in. Het vocht van de saus verdampt dan vlugger, dus je saus dikt sneller in. Aan een te dikke saus voeg je een beetje vocht toe. Welk vocht hangt af van het type saus. Wat heb je gebruikt als basis van je saus ?  Water, wijn, bouillon?  Voeg wat van het juiste vocht toe.

thermomix-chef-knife-brakel-kookwinkel-thermomix

Tip 3: Maatbeker te groot of te klein

Wil je een kleine hoeveelheid kruiden hakken, doe ze in de mengbeker en zet het ronde kookmandje er dan in. Hierdoor maak je de binnenruimte van de beker aanzienlijk kleiner. De beperkte hoeveelheid kruiden komt daardoor beter in contact met het mes.

Misschien vind je de maatbeker soms wel te klein. Voor soep kan ik je bijvoorbeeld zo weinig mogelijk water of bouillon gebruik. Mix, giet uit in een kookpot en leng dan aan met extra vocht.

Tip 4: Links beter dan rechts 

Werk je met zachte ingrediënten of maak je een bereiding die lang opstaat, zoals een heerlijke stoofpot?  Zorg er dan voor dat je het mes op “linksomdraai” zet. De messen van je Thermomix hebben een scherpe en een botte kant. Draaien ze rechts, dan snijden ze. Draaien ze links, dan houden ze je ingrediënten mooi intact.

“Linksomdraai” activeer je door op het centrale scherm bij de rechtse snelheidsknop op de tekening van het mes te drukken. Er verschijnt dan een groene pijl die linksom wijst. Gebruik je de slowcooking-functie op de TM6, dan draait het mes automatisch linksom.

Tip 5: Hou je messen in topconditie

Alles wat gebruikt wordt, slijt. Ook de messen van je Thermomix worden na verloop van tijd wat botter. Was je mes steeds met de hand af en zoals met alle messen, nooit in de vaatwasser. Is het mes toch aan een slijpbeurt toe. Ook dit kan je door de sharpener van Chef & Knife laten doen.

Meer tips & tricks met de Thermomix

Heb je nog geen Thermomix en wil je eerst wel eens zien hoe dit fantastische keukenapparaat werkt en wat je er allemaal wel mee kan doen, boek dan onze Thermomix Demo. Er is geen speciale ervaring voor nodig!

BOEK EEN THERMOMIX DEMO

Witloofsoep met grijze garnalen

We sluiten dit artikel af met een gemakkelijk recept om je de Thermomix te testen.

De subtiele smaak van dit lekker feestsoepje zit in de verfijnde smaakcombinatie van curry, balsamico en honing. Toegevegen, op het eerste zicht niet zo vanzelfsprekend om ze aan een soep toe te voegen.

Je kan deze soep al een dag van tevoren voorbereiden maar wacht dan nog om de room toe te voegen. Voor het serveren warm je de soep opnieuw op en mix je er de room op het laatste moment onder. Het resultaat is echt verrassend lekker.

witloofsoep-thermomix chef and knife belgium kookwinkel recepten

Benodigdheden voor 4 personen

2 uien – 1 grote aardappel – 500gr witloof

600gr groentebouillon

50gr room

100gr grijze garnalen

1 theelepel balsamico – 1 eetlepel honing – 20gr olijfolie

1 theelepel currypoeder – 1 takje tijm – 1 blaadje laurier – zwarte peper – zout

Bereiding

 1. Pel de uien en snij ze in grove stukken.
 2. Doe de uien in de mengbeker en hak ze 5 seconden op snelheid 5.
 3. Voeg de olijfolie toe en stoof aan gedurende 4 minuten op 100°C en snelheid 1.
 4. Schil de aardappel en snij in 6 tot 8 stukken.
 5. Reinig het witloof.
 6. Leg 4 blaadjes in ijswater, dan blijven ze mooi krokant. Die gaan we gebruiken voor de afwerking.
 7. Snij de rest van het witloof in grove stukken en doe ze samen met de aardappelstukken in de mengbeker.
 8. Stoof even aan gedurende 3 minuten op 100°C en snelheid 1.
 9. Voeg currypoeder, tijm, laurier en groentenbouillon toe en kook gedurende 20 minuten op 100°C op snelheid 1.
 10. Verwijder de tijm en het laurierblaadje.
 11. Voeg de room, de balsamico en de honing toe en mix gedurende anderhalve minuut op snelheid 10 (geleidelijk aan).
 12. Proef en spijs naar smaak met peper en zout.
 13. Serveer de soep in kommetjes of borden en garneer met de witloofblaadjes en grijze garnalen.
Chef & Knife winkel

Chef & Knife Belgium 

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol en professioneel materiaal met advies en service. Op afspraak kan je altijd terecht in de winkel te Brakel met al je vragen en om messen te testen.

Chef & Knife Belgium is gespecialiseerd in Japanse keukenmessen zoals Kikuichi: handgemaakte messen met een eeuwenoude geschiedenis. Daarnaast ook een assortiment kookgerei en cooking appliances voor de fervente hobbykok, waaronder de Thermomix.

In our own knife sharpening slijpen we met passie voor het vak en met de grootste precisie alle keukenmessen, scharen en ander huishoudelijk snijgereedschap.

Volg ons via Facebook of Instagram voor de nieuwste aanbiedingen.

Hallo 👋
Leuk dat je de websit
e van Chef & Knife Belgium bezoekt.

Schrijf je in om regelmatig geweldige promoties te ontvangen en per direct bij je inschrijving 5% korting op je eerste aankoop in de webshop.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.