Hobbykok, dit zijn de 10 must-haves in je keuken

hobbykok hobbykoks chef knife brakel kookwinkel

België en Nederland telt sinds de Covid-crisis niet alleen meer thuiswerkers, maar ook steeds meer hobbykoks. Ook dankzij kookprogramma’s, online kookvideo’s, recepten van thuismaaltijden op sociale media is er een ware kookhype aan de gang. Koken kan je leren, maar niet iedereen is een geboren hobbykok. Daarbij is het belangrijkste dat je het met plezier en liefde doet, want dat proef je in het resultaat. Ook de juiste keukenapparatuur is essentieel. En een aantal accessoires waaronder onderstaande 10 mogen zeker niet ontbreken in je keuken.

1. Een gepast mes voor iedere taak is genieten

Het leven in de keuken wordt een stuk makkelijker als je als hobbykok gebruik maakt van een goed messenset. Voor het schillen van groenten en fruit gebruik je een ander mes dan voor het fileren van vis. En brood snij je niet met hetzelfde mes als een stuk vlees.

A goed messenset is even een investering, maar daar geniet je elke dag van. 

japanse messen koksmessen keukenmessen

2. Met een aanzetstaal hou je je messen scherp

De eenvoudigste manier om als hobbykok steeds scherpe messen in de keuken te hebben, is ze scherp te houden. Dit doe je door die aan te zetten, wat iets anders is dan slijpen. Scherp houden doe je in de eerste plaats met een aanzetstaal.

Als je je messen vaak genoeg aanzet, zijn ze steeds vlijmscherp elke keer dat je ze in je handen neemt. Lees meer over een aanzetstaal en hoe een mes aan te zetten.

wetstaal scherpe messen

3. Elke hobbykok heeft er minstens één

Een snijplank is het onmisbare keukengereedschap dat je in alle vormen en materialen vindt. Om de hygiëne te garanderen gebruik je als hobbykok best twee verschillende snijplanken. Eén voor het versnijden van rauwe producten en één voor bereide producten.

Snijden op een snijplank veroorzaakt groeven. Daarom raden wij hardhouten snijplanken aan. Deze zijn gemaakt uit houtsoorten zoals eik, esdoorn, es en acacia die zeer sterk, slijtvast en bestand zijn tegen snijgroeven.

houten snijplanken chef and knife

4. Professionele garneermessen in een handige roltas

Met de professionele garneermessen maak je als hobbykok in een handomdraai decoratieve kunstwerkjes zoals professionele chefs.

In een handige roltas verzamelt Triangle zeven verschillende garneermessen: dunschiller, boterkruller, pomme-parisienneboor, appelboor, driehoekige canneleur en een zesteur.

Triangle Roltas met 7 delige set decoratiegereedschappen

5. Slijpstenen om zelf je messen te slijpen

Als het aanzetten van je messen niet meer het gewenste resultaat geeft, gebruik je als hobbykok dan best een slijpsteen om je messen scherp te krijgen. Er zijn meerdere soorten slijpstenen uit verschillende materies en meerdere slijptechnieken.

De Japanse slijpstenen, ook wel sharpening stones named are the most famous and also the sharpening stones that we recommend. Not without reason, because the Japanese make sharpening a knife a true art. 

watersteen waterstenen messen slijpen

6. Deze pannen en potten krijg je zelfs als hobbykok niet kapot

Voor verschillende gerechten gebruik je verschillende pannen en potten. Met alleen een steelpan en een koekenpan kom je er als hobbykok niet.

Gietijzeren pannen en potten die ons doen terugdenken aan onze grootmoeder en haar stoofpotjes, zijn heden ten dage ook geschikt voor inductie. Schuif die echter nooit over de glazen kookplaat, want dit kan het glas breken.

Gietijzeren pannen en potten krijg je zelfs als hobbykok niet kapot.

Het onderhoud ervan, na die eerst te hebben ingebrand, is ook heel eenvoudig. 

blackwell potten pannen gietijzer kookwinkel brakel

7. Mandolines voor het fijnste plakje dat er is 

Snijden met de koksmessen en keukenmessen van Chef & Knife is altijd een unieke ervaring. Maar soms vraagt het snijwerk om meer precisie of snijtechniek, en dan is het handig om gebruik te maken van een mandoline. Het snijden met een mandoline gaat best wel sneller dan het snijden met een keukenmes en de plakjes hebben altijd dezelfde dikte.

Bij sommige mandolines zijn de snijbladen demonteerbaar en die kunnen vervangen worden door andere messen. Dit is het geval met de mandoline van Benriner waarmee je niet alleen plakjes kan snijden, maar ook julienne van verschillende diktes.

Met de Chiba Peel-S snij je lange dunne vellen uit harde groenten door aan de zwengel te draaien. Beide toestellen zijn een must-have als je als hobbykok op zoek bent naar het snijden van het fijnste plakje dat er is.

Chiba Peel-S mandoline Katsuramuki

8. Met siliconen mallen maak je leuke professionele decoraties 

Wil jij ook zo’n decoratie thuis maken zoals je nu wel veel ziet in de toprestaurants? Met de siliconen mallen van RE-SHAPE haal je als hobbykok echt wel exclusieve vormpjes in huis.

Al de siliconen mallen zijn geschikt voor de oven, magnetron, koelkast en vriezer. Bovendien zijn deze siliconen mallen vaatwasmachinebestendig. 

Silicone mal vlinder

9. Raspen om je producten nog fijner te verdelen  

Een rasp is een keukengereedschap om etenswaren te raspen of fijner te verdelen, bijvoorbeeld kaas, wortelen, appelen, nootmuskaat, gember, wasabi, citroenzeste,… Raspen zijn er in verschillende fijnheden, vormen en materialen.

triangle rasp gember wasabi

10. De temperatuur meten van je vlees én de oven

Voor Meater, ‘s werelds eerste volledig draadloze slimme vleesthermometer, was het meten van de temperatuur van je vlees in de oven of barbecue nog nooit zo precies.

Doordat de probe van de thermometer over 2 verschillende temperatuursensoren beschikt, worden zowel de kerntemperatuur van het gerecht als de temperatuur van de BBQ of oven gemeten. De gratis app berekent op basis van deze gegevens de resterende bereidingstijd en geeft aan wanneer en hoe lang het vlees moet rusten. Van hobbykok word je een pro met Meater.

meater thermometer chef knife belgium

Chef & Knife Belgium 

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol en professioneel materiaal met advies en service. Op afspraak kan je altijd terecht in de winkel te Brakel met al je vragen en om messen te testen.

Chef & Knife Belgium is gespecialiseerd in Japanse keukenmessen zoals Kikuichi: handgemaakte messen met een eeuwenoude geschiedenis. Daarnaast ook een assortiment kookgerei en cooking appliances voor de fervente hobbykok.

In our own knife sharpening slijpen we met passie voor het vak en met de grootste precisie alle keukenmessen, scharen en ander huishoudelijk snijgereedschap.

Volg ons via Facebook of Instagram voor de nieuwste aanbiedingen.

Hallo 👋
Leuk dat je de websit
e van Chef & Knife Belgium bezoekt.

Schrijf je in om regelmatig geweldige promoties te ontvangen en per direct bij je inschrijving 5% korting op je eerste aankoop in de webshop.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

en_USEnglish