De kamado: geschiedenis, wat, hoe gebruiken en 4 voordelen

yakiniku-pizzamond-kamado kamado chef & knife kookwinkel barbecue bbq

Met een kamado kan je grillen, bakken en roken. Door zijn unieke ei-vorm is het ook mogelijk om hem te gebruiken als oven. We vertellen je hier alles over deze allrounder voor zowel de binnen- als de buitenkeuken.

Geschiedenis

Een kamado is een toestel waarop je zowel binnen als buiten kan koken. Het is een soort barbecue. In het Japans betekent het zoveel als “fornuis” of “kookoppervlak”.

Na de Tweede Wereldoorlog keerden de Amerikaanse soldaten huiswaarts met een kleine Japanse rijstkoker genaamd “mushi-kamado”. Het werd echter al snel gebruikt voor andere toepassingen.

In 1974 bracht Ed Fisher met het merk “Big Green Egg” de eerste echte kamado uit op de Amerikaanse markt gebaseerd op de oude keramische rijstkoker. Een ferm uit de kluiten gewassen modem, voorzien van een groen glazuur en met kuiltjes in het deksel.

Het is dus niet te verwonderen dat tot op vandaag meer mensen spreken over een “big green egg” dan van een kamado. Net zoals we spreken van bic voor een balpen en destijds van een kodak voor een fototoestel.  Ondertussen bestaan er kamado’s in alle kleuren, formaten en materialen.

kamado chef & knife kookwinkel barbecue bbq

Wat is een kamado nu precies?

Een kamado is gebaseerd op een traditionele Japanse “mushi-kamado”: een eivormige constructie bestaande uit 2 aardewerken schalen die je op elkaar kan plaatsen. Onderaan is er plaats voor een beetje houtskool en in het midden staat een pot met water en rijst. Het idee ontstond bij de Japanse boer die voor hij naar het veld vertrok de houtskool aanstak, het deksel sloot en als hij een paar uur later pauze nam, meteen kon genieten van warme, vochtige rijst.

De Amerikanen hebben het concept aangepast door toevoeging van een rooster en enkele andere toeters en bellen, maar het algemene concept en de werking bleef nagenoeg ongewijzigd.

Een kamado is dus een kooktoestel dat werkt op houtskool. Het heeft een deksel, een zuurstofinlaat onderaan, een schouw bovenaan en tussenin een rooster om je gerecht op te bereiden.

kamado chef & knife kookwinkel barbecue bbq

Hoe werkt een kamado?

Before going into the specific effect, let's take a look at the concept of fire. You need the following items for this:

  • Brandstof: in het geval van de kamado is dit houtskool.
  • Oxygen
  • Ignition: One-time addition of energy to activate the fuel

In de praktijk betekent dit het volgende. Nadat we de houtskool hebben geactiveerd met een ontsteker, rest ons enkel zuurstof en brandstof om ervoor te zorgen dat ons vuur niet dooft. Dit betekent dat de kamado niet zal doven, tenzij een van beiden niet meer aanwezig is.

The kamado has a lid, the oxygen supply can be determined by an air inlet (at the bottom) and an outlet (at the top). Both can be precisely adjusted.

In addition, the kamado is made of thick earthenware pots. These have excellent heat retention, which makes them very economical and temperature resistant. An additional characteristic of the kamado is that, due to its egg shape, there is a lot of space between the grill and the charcoal underneath. So much space in fact that an extra plate can be placed here.

This plate works like this: with charcoal at the bottom and your dish on the grill, there is still a risk of fat dripping into the fire. This can lead to flames. The plate here acts as a separating layer. However, it has an even greater utility. The heat from the charcoal rises and hits the plate. As a result, it will deflect and begin to circulate through the round shape of the lid before it eventually exits through the chimney. Everything above our plate therefore has a much more constant temperature. Your dish will be evenly cooked. This principle is called indirect cooking.

only available in store

Wat zijn de voordelen van een kamado?

The ability to switch between direct and indirect cooking over the entire grilling surface by adding or removing a plate is a huge advantage. This, in combination with the ceramic scales and the precise adjustment of the oxygen supply, makes the kamado ideal for long cooking at a constant temperature. The so-called low&slow barbecuing is child's play for a kamado.

However, the device can do more than just low & slow because once we increase the oxygen supply and our temperature starts to rise, we get a very effective roasting oven. The trays will regulate maximum moisture and due to the limited air circulation, the humidity remains optimal to bring juicy, tasty dishes to the table, even at higher temperatures.

Finally, you can also use the barbecue in a more classic way: remove the intermediate plate and you can easily use the direct heat for grilling.

In addition, it is very easy to use: activate charcoal, open air supply and you can start. Close the air supply and the barbecue will extinguish itself. You can then simply use the remaining coal again.

Er zijn ook enkele nadelen

Due to its ceramic bowls, a kamado is heavy. This means that it is less easy to move on your terrace and that the transport costs from factory to end user are also higher. It is therefore not surprising that a kamado is a lot more expensive than the average kettle barbecue.

Another disadvantage of the ceramic bowls is that, once they have absorbed heat, they also keep it for a very long time. Handy for long sessions, but less so when you want to play with your temperature. It is easier to get from cold to warm than vice versa. Pizza as a snack and then slowly cooked salmon as a main course are unfortunately not an option. Even those who accidentally leave the lid open for too long can be greeted by flames

Finally, kamados can be sensitive to jet flames at higher temperatures if you open the lid too quickly. The extra addition of oxygen can turn greasy air into fire and if you're not careful, things can go wrong. Grilling at high temperatures requires extra attention when you open the lid to turn your meat.

Hoe een kamado onderhouden?

The ashes of the charcoal fall to the bottom and can be removed relatively easily, either through the opening of the air supply or by removing the container into which they fall.

Cleaning the outside with a damp towel from time to time is sufficient to keep the outside clean. On the inside, all you have to do is clean the grille and scrape the caked-on fat from the separator plate. Cleaning the inside of the dishes is not necessary, they never come into contact with food.

Zoals gezegd, zijn de schalen van de meeste kamado’s keramisch. Het ijzerwerk waarmee deze aan elkaar hangen is echter van staal of inox. Omdat beiden anders reageren bij warmte, kan het zijn dat je de spanbanden of het scharnier af en toe moet bijregelen. Lees hiervoor even je handleiding.

30,0 incl. VAT

In Stock

Houtskool

Since kamados are economical with oxygen and retain a lot of heat, the choice of good charcoal is crucial for a well-functioning kamado. Too many small pieces will restrict airflow and your kamado will be less responsive to a change in oxygen supply. Too many large pieces and the contact between your charcoal becomes smaller, which can cause problems for your fire at low&slow.

Daarom raden we je aan om te werken met volgende producten: Black wattle, Marabu houtskool or Quebracho

Samengevat

A kamado is a barbecue that, thanks to its ceramic bowls and well-adjustable oxygen supply, can easily maintain specific temperatures for longer periods. The heat shield makes a kamado a very versatile device that is also easy to maintain.

chef and knife koksmessen keukenmessen kookwinkel webshop

Chef & Knife Belgium 

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol en professioneel materiaal met advies en service. Op afspraak kan je altijd terecht in de winkel te Brakel met al je vragen en om messen te testen.

Chef & Knife Belgium is gespecialiseerd in Japanse keukenmessen zoals Kikuichi: handgemaakte messen met een eeuwenoude geschiedenis. Daarnaast ook een assortiment kookgerei en cooking appliances voor de fervente hobbykok.

In our own knife sharpening slijpen we met passie voor het vak en met de grootste precisie alle keukenmessen, scharen en ander huishoudelijk snijgereedschap.

Volg ons via Facebook of Instagram voor de nieuwste aanbiedingen.

Hallo 👋
Leuk dat je de websit
e van Chef & Knife Belgium bezoekt.

Schrijf je in om regelmatig geweldige promoties te ontvangen en per direct bij je inschrijving 5% korting op je eerste aankoop in de webshop.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

en_USEnglish